Çelik İhracatçıları Birliği nin kurulmasının ardından sektörde yerli üretim ve ihracat önemli oranda artmaya başladı. Türkiye bağlantı elemanlarında Avrupa da ilk üçe girerken, üretimde kullanılan yerli hammadde oranı yüzde 10 dan yüzde 90 a yükseldi. Yılsonu ihracat hedefi 450 milyon dolar, 2023 hedefi ise 1 milyar dolar olarak belirlendi. Çelik İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Tecdelioğlu, Avrupa da üretilen bir beyaz eşyada kullanılan bağlantı elemanlarının yüzde 90 ının, otomotivde kullanılanların ise yaklaşık yüzde 10 unun Türkiye üretimi olduğunu söyledi. Tecdelioğlu, Avrupa da rakibimiz Almanya ve İtalya, en büyük rakibimiz ise Uzakdoğu ülkeleri dedi.
Bağlantı Elemanları Sanayici ve İş Adamları Derneği ni (BESİAD) kurarken en önemli amaçlarının Çin den gelen haksız ithalatı yenmek olduğunu hatırlatan Çelik İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Tecdelioğlu, zamanla büyüdüklerini ve 88 üye ile dünyaca kabul edilen bir dernek konumuna geldiklerini söyledi.
Bağlantı elemanlarında Avrupa nın en önemli üretim üslerinden olan Polonya da düzenlenen Fastener Poland Fuarı nda 13 firma ve 25 katılımcı olarak yer aldıklarını anlatan Tecdelioğlu, Eylül ayında İtalya da yapılan toplantıda İtalya, Fransa, Hong Kong, Tayvan, Çin ve ABD ve Türkiye bağlantı elemanları dernekleri arasında mütabakat sağlandı. Fuarda da Dünya Cıvatacılar Birliği ni kurmak için de görüşmeler yaptık ve bu birliği kuruyoruz. Birliğin 21 ülkede toplantıları olacak. İlk toplantımızı Türkiye de yapmayı planlıyoruz. Böyle bir birliğe ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Kullanıcılar artık kaliteden sıfır hata beklentisi içinde. Ancak sıfır hata mümkün olmadığı için kullanıcının malı reddetmesi, reddedilen malın bizde maddi zararlara yol açması ve ortak hammadde gibi çok çeşitli sorunlarımız var. ifadesini kullandı.
Yerli Hammadde Oranı Yüzde 90 a Çıktı
Bağlantı elemanlarında hammaddenin çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Tecdelioğlu, yaptıkları çalışmalar ile yüzde 10 civarında olan yerli hammadde üretimini yüzde 90 a çıkarıldıklarının altını çizdi. Üretici sayısının da 200 ün üzerine çıktığı bilgisini veren Tecdelioğlu, şöyle devam etti: Diğer bir önemli nokta fuarlar. Katıldığımız fuarlarda makine ve kalıpçılar ile ilişkileri geliştirip onlara Türkiye yi tanıttık. Önceki yıllarda 16 milimetreye kadar yapılan üretim, çalışmalarımız sayesinde 28 milimetreye kadar çıktı. Ayrıca Türkiye nin filmaşin üretimi yüzde 100 ün üzerinde arttı. Bağlantı elemanlarına filmaşin üretimi yapıyorsanız katma değerli her şeyi üretebilirsiniz demek. Kardemir, İsdemir, Ege Çelik, Tosyalı, İçdaş, Diler, Kroman gibi birçok firma filmaşin üretimi ve ihracatı yapmaya başladı.
Türkiye Avrupa da İlk Üçe Girdi
Çelik İhracatçılar Birliği nin kurulmasının ardından sektörde ciddi bir büyüme yaşandığına işaret eden Tecdelioğlu, Şu an cıvata ve bağlantı elemanlarında dünyada ilk 10 da, Avrupa da ilk 3 teyiz. İthalat ve ihracat toplamı yaklaşık 800 bin ton civarında. Pazar büyüklüğümüz ise 2 milyar dolar. dedi.
Türkiye nin bağlantı elemanlarını 171 ülkeye ihraç ettiğini ve bu ihracatın yüzde 73 ünün de Avrupa ya gerçekleştiğini anlatan Tecdelioğlu, Avrupa ya olan ihracatın yarısından fazlası Almanya ya yapılıyor. Bağlantı elemanları en çok otomotiv- makine, beyaz eşya sanayi sektöründe kullanılıyor. Otomotiv sektöründe, Avrupa da üretilen bir otomotivde kullanılan bağlantı elemanının yaklaşık yüzde 10 u Türkiye üretimi. Beyaz eşya sektöründe ise yüzde 90 Türkiye üretimi bağlantı elemanları kullanılıyor. diye konuştu.
Tecdelioğlu, Türkiye nin hammadde ithalatının ton başına 729 dolar olduğunu ifade ederken, vida, cıvata, somun ihracat ortalamasının ise ilk 9 ayda ton başına 3,700 dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.
Avrupa da Güçlüyüz
Türkiye nin civata ve bağlantı ekipmanlarında ilk 9 aydaki ihracatının toplam 100 bin ton olarak gerçekleştiğini, değer olarak ise 350 milyon doları aştığını belirten Tecdelioğlu, 2023 hedeflerini ise 1 milyar dolar olarak koyduklarını belirtti. Tecdelioğlu sözlerine şöyle devam etti: Çelikte yıllık toplam 20 milyon tona yaklaşan ihracatımız bulunuyor. Aylık ortalama 12 bin ton bağlantı elemanı ihracatı yapıyoruz. 2018 yılında bağlantı elemanları ihracatını toplamda 450 milyon dolar civarında gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz. Bağantı elemanları ihracatı bu yıl değerde yüzde 28 büyüdü. Potansiyel müşterinin fazla olduğu Fransa, Polonya, Amerika gibi ülkelere açılmayı hedefliyoruz. Bizim en büyük rakibimiz Uzakdoğu ülkeleri. Avrupa da ise rakibimiz Almanya ve İtalya.